Віктор Морозов"Армія світла" засвітилася у столиці
(Віктор Морозов)

23 жовтня у київському Будинку художника відбувся концерт-презентація музичного проекту "Армія світла". Проект складається з одноіменного альбому і живої концертної програми, учасники якої – Віктор Морозов і група "Четвертий кут", запрошені музиканти Тарас Чубай, Росава, група Каті Гапочки. Генератори проекту – жива легенда української естради співак Віктор Морозов та поет, філософ і публіцист Кость Москалець. "Армія світла" - це не просто нова збірка відомого пісняра. Це – концептуальна пісенна сюїта з наскрізною ідеєю про духовну мобілізацією світлих сил напередодні останньої битви з силами пітьми. Сюїта побудована за усіма законами драматургії – із зачином, розвитком, кульмінацією.

Віктор Морозов – співак , композитор, перекладач, колись – лідер ансамблю "Арніка", керівник театру пісні "Не журись". Створена ним на початку 90-х група "Четвертий кут" грала в оригінальному стилі "нью-ейдж плюс романс", гастролювала у Канаді, видала альбом. У 2000-му "Четвертий кут" видав альбом "Треба встати і вийти" на вірші барда і літератора Костя Москальця. Серед десяти треків диску особливим успіхом користувалися пісні "Аліна", "Колишній ідол", "Треба встати і вийти", " Oh, my dear Ukraine ".

Віктор Морозов: - Я є прихильником творчих проектів, які виникають спонтанно і одразу захоплюють. Від часу нашої минулої роботи з Костем минуло вісім років. Це був альбом "Треба встати і вийти", де остання пісня мала назву "Остання зима". Я вбачав у цьому якийсь знак долі, щось недобре. І дуже зрадів, коли Кость показав мені нові речі. Він мешкає взимку у Бахмачі, а літом – у селі Матіївці поблизу Батурина у будиночку, який називає "келія чайної троянди".

Саме там і виникла ідея проекту "Армія світла". Виникла одразу – як цілісне полотно. Це було неймовірно, адже зазвичай спочатку пишуться пісні, а потім підшукуються концепція, назва. На той час я завершив переклад чергового тому "Гаррі Поттера" для видавництва "Абабагаламага" і мав вільний час для справ музичних. Аранжуванням пісень займалися ми з Олегом Яремою, аранжуванням струнних – Юрій Дуда з "Плачу Єремії". Робота над альбомом нагадувала збір меду бджолами, коли кожна з них несе той збір в один вулик. Барабанщик Андрій Надольський, басист Олег "Джон" Сук, клавішник і трубач Юрій Дуда – усі придумали свої партії, користуючись "чернетковою" матрицею Яреминих аранжувань. Варто наголосити, що усі працювали дуже сумлінно, адже поважали талановитого метра Москаль ця. Для запису деяких треків ми залучали знайомих музикантів з камерного оркестру "Віртуози Львова", гурт "Галичина", клавішника і композитора Івана Небесного. Увесь матеріал записували і зводили на "Студії Лева", а майстерінг диску, як і попереднього разу, здійснювали у Канаді, в Торонто.

Майстерінг – це дуже делікатний процес, що вимагає великої майстерності і магії. У нас в Торонто є такий інженер – маг Джордж Грейвс. Відомий львівський художник Владко Кауфман, малюючи обкладинку, точно передав суть задуму Костя Москальця. В Україні альбом тиражує аудіо компанія "Укрмюзік", а живими презентаціями керує продюсер Сергій Харчук. Сьогодні для нас усіх надзвичайно важливо донести до слухача глибинну сутність ідей, закладених у поезії видатного поета, нашого друга Костя Москальця.