ГАЙДАМАКИ - Іван Леньо

Напевно, ГАЙДАМАКИ — це єдина (поки що) українська група, яка мала професійно організований промоційний тур в кількох європейських країни з нагоди виходу їхнього альбому "Ukraine Calling" ("Україна кличе"), виданого німецьким лейблом "East Blokmusic". В Україні цей альбом має назву "Перверзії". Як і два попередні, він був виданий "Комп Мюзік" (лецінзіат "ЕМІ"). У Європі ГАЙДАМАК аттестують як "фолк-даб-панк", або "карпатен ска". В Україні вони безперечні лідери сучасної фолк-рокової сцени. В середині 90-х хлопці мали назву АКТУС і грали альтернативну музику. Змінивши назву і помінявши стиль, вони явно не прогадали. Ми спілкуємось з Іваном Леньо — акордеоністом-віртуозом і натхненником багатьох музичних ідей групи ГАЙДАМАКИ.

О.Є.: - Поясни, будь ласка, ситуацію з альбомом "Ukrainian Calling".

Є гарний вислів! Стукайте, і вам відкриють. Років вісім тому ГАЙДАМАКИ окреслили свій шлях як європейсько-орієнтований. Поїздки змушують людину бути в інших вимірах, примушують її думати, аналізувати. Всі наші попередні клубні тури у Німеччині і Польщі привели до того, що ми заключили контракт з німецькою концертною Агенцією "East Blokmusic", яка після довгих переговорів з нашою компанією "ЕМІ" знайшла спільну мову і видала наш диск. В підтримку альбома був зроблений тур в чотирьох країнах Європи. Це — Польща, Австрія, Швейцарія і Німеччина.

О.Є.: — Відомо, що й до цього туру мали чималий концертний досвід в Європі. Чи можна ці тури порівняти?

Раніше нами займалися наші знайомі, друзі. Йдеться про виступи на фестивальних майданчиках і клубних сценах. Тепер усе це має нову професійну якість, відповідно зростає й наша відповідальність. І тут багато залежить від наших німецьких промоутерів, які займаються таким жанром як "world music". У Європі існує цілий прошарок людей, які слухають і відвідують концерти зірок world music — автентичної, етнічно-орієнтованої музики з усіх регіонів світу. Нас презентували як представників української world music-сцени. У Швейцарії ми грали в двох містах — Люцерн і Стейн. Грали в повних "залах-тисячниках". На відміну від виступів у нас, там люди починали "заводитися" і танцювати десь з п’ятої-шостої пісні, а ми викладалися повністю. Після концерту підходили й дякували, бо явно не чекали такого драйву. Окрім заповнених залів, було також багато журналістів. На прес-конференціях в різних країнах запитання відрізнялися — залежно від ментальності і рівня знання про Україну. Коли ми виступали в Гамбурзі, до нас підійшли люди із знаменитого гамбургського клубу "Фабрік" і запросили наступного разу виступити у них. Це — велика честь для будь-якого артиста, бо там грають зірки світового масштабу.

О.Є.: — Яка доля може чекати на ваш альбом у Європі і що з цьог приводу думають ваші німецькі партнери?

Почнемо з того, що моду на world music у Європі почав творити років десять тому Горан Брегович. Він, як талановитий саундпродюсер, писав свої альбоми спільно з польськими, грецькими, болгарськими зірками. Він зміг зацікавити світові лейбли, які відчули, що world music має великий попит. Згодом з’явилися невеликі компанії, які стали уважніше обстежувати неохоплені сектори, зокрема — "East Blok". Вони в стані займатися одночасно кількома групами із Східної Європи. Окрім нас, є у них Бобан Маркович, ЛЕНІНГРАД, польська група ЗЕВСІ ("З села"). Коли ми поверталися додому після туру, нам подзвонили з "Іст Блока" і повідомили, що наш альбом посів сьоме місце в європейському хіт-параді world music . Для порівняння: диск групи ЛЕНІНГРАД посів 22-е місце. Не слід забувати, що рейтинги у них складають згідно з кількістю проданих дисків. Приємна для нас новина.

О.Є.: — Чи можемо в такому разі сподіватися на хвилю інтересу до українського фольклору, інших явищ української культури?

Я би згадав тут і Помаранчеву революцію, Руслану та інші позитивні речі, завдяки яким Україну помітили. Певно, альтернативна сцена чекала на своїх героїв і такими, можливо, стали ГАЙДАМАКИ. І ми потрапили туди вчасно і саме з такою програмою, яка була там цікавою. Можливо, запрацював наш принцип: бути скрізь правдивими, відкритими і чесними. Люди це бачать і відчувають.