Новини одним рядком:

11-12 березня – два концерти Олега Попенка (Дніпро) і Наталі Семикіної у Кропивницькому

14 березня – вечір авторської пісні та співаної поезії до дня Добровольця, Чернівці, мала зала Центрального Палацу культури

16 березня – прес-конференція: “Захистимо Василя Лютого...” за участі Сергія Василюка та ін., Київ, вул. Б. Хмельницького

18-19 березня – поетичний фестиваль «Поділля-Open» у Кам’янці-Подільському на Хмельниччині

19 березня – творча зустріч з Оленою Алексєєвою, Борисом Бєльським, Жаном Селезньовим, Запоріжжя, зал ім. Глінки

19 березня – зустріч у Чернігівському клубі авторської пісні і поезії “Трамонтана”, обласна бібліотека ім. В. Короленка

23 березня – презентація книг Сергія Пантюка та Олексія Бика у малій залі Палацу культури м. Чернівців

23 березня – концерт капели бандуристів "Карпати", Львів, Актова зала ЛНАМ

24 березня «Кав’ярня Пока в ЛітМузеї», Харків, Літературний музей

24 березня вечір Наталки Бучель у київському КАП “Дом”

25 березня – день народження Анастасії Бринцевої, автора пісень із Луганщини

25 березня – «Вихідні в ЛітМузеї», Харків, Літературний музей

26 березня – концерт киянок Ірини та Євгенії Коротич у малому залі київського КАП “Арсенал”

26 березня – концерт Андрія Єрмоленка і Анастасії Любич у сумській бібліотеці ім. Т.Шевченка, вул. Кооперативна, 6

28 березня – концерт Галини Хаблак у малому залі київського КАП “Арсенал”

30 березня - 1 квітня – фестиваль гітарної музики “ГітАс” у Києві

31 березня – презентація диску Юліяна Китастого “Ночі в Бандуристані”, Львів, Театральний Центр "Слово і голос"

1 квітня – гала-концерт фестивалю гітарної музики “ГітАс” у київському Будинку Вчителя

 

 

 

Ліна Костенко

 

*  *  *

 

Мій перший вірш написаний в окопі,

на тій сипкій од вибухів стіні,

коли згубило зорі в гороскопі

моє дитинство, вбите на війні.

 

Лилась пожежі вулканічна лава.

Горіла хата. Ніч здавалась днем.

І захлиналась наша переправа –

через Дніпро – водою і вогнем.

 

Гула земля. Сусідський плакав хлопчик.

Хрестилась баба, і кінчався хліб.

Двигтів отой  вузесенький окопчик,

Де дві сім’ї тулились кілька діб.

 

О, перший біль тих не дитячих вражень,

який він слід на серці залиша!

Як невимовне віршами не скажеш,

чи не німою зробиться душа?!

 

Це вже було ні зайчиком, ні вовком,

кривавий світ, обвуглена зоря! –

а я писала мало не осколком

великі букви, щойно з букваря, –

 

той перший віршик, притулившись скраю,

щоб присвітила поночі війна.

Який він був, я вже не пам’ятаю.

Снаряд упав – осипалась стіна.

 

 

Повідомлення  від бардів та прихильників авторської пісні та поезії

Листи надсилайте на Emaіl: p_karta@ukr.net,  p_karta@maіl.ru

 

КиївКатерина Гапочка

 

Слухати тут: https://soundcloud.com/katya-gapochka/gapochka-feat-sinoptik-drug--

 

 

Запоріжжя – Олена Алексєєва

 

http://musin.zp.ua/zaporozhe/concerts/tvorcheskaya-vstrecha/

 

Творческая встреча

 

Запорожье, вс, 19 марта 2017г., 18:30

Концертный зал им. Глинки

60-70 грн.

 

Купить билеты на концерт Творческая встреча в Запорожье можно любым удобным для Вас способом: банковской картой VISA/MasterCard, WebMoney, наличными - через платежные терминалы или в театральных кассах в Запорожье, а также заказать билет с доставкой через нашу курьерскую службу.

 

Когда на сцену выходит неординарная личность, это всегда интересно. Когда таких личностей три, это интереснее в три раза.

Елена Алексеева – актриса, певица, режиссёр, создатель и художественный руководитель Театра поэтической песни, лауреат Высшей театральной награды Приднепровья "Сичеславна", лауреат областной премии им. И. Паторжинского Украинского фонда культуры.

Борис Бельский (г.Киев) – гитарист-виртуоз, лауреат международных конкурсов классических гитаристов, музыкальный руководитель Киевского театра Песни и Поэзии им. В.Высоцкого.

Жан Селезенев – артист театра и кино, музыкальный руководитель Театра поэтической песни, лауреат всеукраинских и международных  фестивалей авторской песни.

 

В программе творческой встречи – классика авторской песни (Булат Окуджава, Александр Галич,  Юрий Визбор, Евгений Клячкин, Сергей Никитин), современные авторы (Александр Медведенко, Дмитрий Кимельфельд, Елена Фролова, Владимир Завгородний, Марина Брацило и др), а также поэзия и гитарная музыка…

 

наш сайт

www.theatre-ap.cc.ua

 

 

Київ Ігор Якубовський

 

Вітаю Петре дякую за літопис і за те, що викладаєш мої повідомлення. Чергове повідомлення, 13 квітня в Національному музеї ім. Т.Шевченка в Києві, що на бульварі Т.Шевченка, 12, відбудеться черговий концерт-презентація творів на вірші Т.Шевченка дуету "Простір музики", Сергія Мороза та Ігоря Якубовського. Запрошуємо всіх бажаючих.

 

 

Вечір присвячений Стасу та Марійці Щербатих

 

Вечір присвячений Стасу та Марійці Щербатих пройшов в досить теплій, душевній та неповторній світлій обстановці. А сталося це 15 березня о 19.00 в Київському будинку актора. Як і організатори, так і виконавці попрацювали щиро з великою відданістю та любов'ю. Насамперед велика подяка Семену Рубчинському як організатору та Сергію Морозу як співорганізатору композитору та виконавцю. Безумовно низький уклін друзям Стаса, прекрасним авторам, музикантам, поетам та виконавцям. Всі потрудились досить злагоджено, піднесено та щиро. Велика подяка також працівникам ЗМІ, телевізійному каналу «Тоніс», які відзняли і вже  найближчим часом буде показана телевізійна версія цього незабутнього вечора. 

Також велика шана та подяка чуйним та не байдужим глядачам, які знайшли час і натхнення щоб прийти на віртуальну зустріч з талановитими, геніальними людьми Стасом та Марійкою Щербатих.

 Сергій Мороз написав сценарій в якому відобразив творчо-поетичну душу Стаса, і Марійки. Кожна пісня яку виконував черговий виконавець була переплетена чудовою увертюрою поезії Марійки чи Стаса, яку читав Сергій. 

 Після вступних слів ведучого, а ним був С.Мороз, на сцену вийшов Кирило Стеценко, відомий культурний діяч, музикант, продюсер та виконавець, який дуже вдало та проникливо поєднав поетичну душу Стаса з неповторними солов’їними звуками чарівної скрипки. Слухачі щедро віддячили Кирилу своїми теплими оплесками. Неповторна та оригінальна Наталка Бучель, яку ще ми називаємо в своєму колі бардів як Українська Жанна Дарк, підхопила високу ноту Українсько-карпатського мелосу Кирила і продовжила вечір своїми цікавими мелодичними та енергетично наповненими піснями. Знову в залі теплі овації і на сцені чергові виконавці Володимир Каденко, Віктор Нестерук, Павло Денисенко, Андрій Чернюк, Неля Франчук та Григорій Лук’яненко, джазмен та блюзовий автор та виконавець Сергій Шишкін, а також колишній депутат Верховної Ради близький товариш Стаса та Марійки Володимир Філенко. Виступ Ігор’я Жука та Ольги Богомолець створили незабутній стан вечора на якому був присутній дух Щербатих. І як прекрасне продовження роду Марійки і Стаса на сцену вийшов їхній син Володимир, а в залі його підтримували дружина та дочка.

І завершилось дійство виступом дуету «Простір музики» у складі С.Мороза та І.Якубовського, які виконали чотири пісні Станіслава Щербатих. А особливо щемко та благісно прозвучав мелодичний вальс Стаса, який докружляв всіх хто був на сцені та в залі до завершальної крапки того неповторного концерту.

Ось так тепло та задушевно ми такою дружньою толокою знову доторкнулись до творчих душ незабутніх та неповторних Станіслава та Марійки Щербатих.      

Стас та Марійка були не просто талановитими особистостями, вини ще були і залишаються в наших серцях справжніми патріотами своєї землі, яким вона була не байдужа і тому вони завдяки своїй творчій діяльності віддавали їй свої сили, життєву енергію та любов. Слава Марійці та Станіславу Щербатих! Слава нашій рідній Україні!!!

 

 

Запоріжжя – Людмила Брацило

 

Петре! Дякую за всі матеріали, а особливо за  огляд  сумського турне С.Пантюка та О.Бика, за можливість насолодитися справжньою сучасною чоловічою поезією. О.Бика відкрила для себе-до цього ніколи не доводилося зтикатися з його творчістю. Успіхів Вам у дуже потрібній справі!

 

 

Чернівці – сайт http://chernivtsy.eu/portal/4/u-chernivtsyah-prezentuyut-poetychni-zbirky-sergiya-pantyuka-ta-oleksiya-byka-98501.html

 

У Чернівцях презентують поетичні збірки Сергія Пантюка та Олексія Бика

 

Творча зустріч-презентація книг Сергія Пантюка та Олексія Бика відбудеться 23 березня у малій залі Палацу культури м. Чернівців. Сергій Пантюк презентуватиме свою нову поетичну збірку «Так мовчав Заратустра», а Олексій Бик – поетичну збірку «Вірші на руці». У програмі також виконання творів під акустичну гітару.

Учасники зустрічі матимуть змогу не лише поспілкуватись з авторами, а й придбати їх нові книги, що складаються з поезій, народжених війною і серцем, а також взяти участь у автограф-сесії.

Вхід вільний, початок о 16.00 годині.

Довідково
Сергій Пантюк – письменник, поет, видавець, видавець, журналіст, громадський діяч, учасник бойових дій на сході України у складі добровольчого батальйону ОУН. Він також є членом Національної спілки письменників України та Національної спілки журналістів України, організатором щорічного поетичного фестивалю «Віршень», історія якого розпочиналась в Чернівцях під назвою поетичного фесту «Під знаком Водолія» ще у 90-х роках минулого століття.

Олексій Бик – журналіст, поет, видавець, журналіст, громадський діяч, боєць ДУК «Правий сектор». Є автором відомої пісні «Добровольці», що став саундтреком до фільму «Добровольці Божої чоти».

 

До повідомлення додаю вірш згаданої пісні. Упорядник

 

Олексій Бик

 

Добровольці

 

Ще третій півень не співав,

Іще тебе ніхто не зрадив -

І вже на те немає ради,

Але тікати - Боже збав.

 

Усі епохи і світи

Як полотно на нашій голці,

Бо ми з тобою добровольці

Цієї божої чоти.

 

Сьогодні впишуться за нас

У цю шалену колотнечу

Загони смертників лелечі

І Котляревський, і Тарас.

 

Нехай ідуть під три чорти

Ті, хто відсидяться у скойці,

А ми з тобою добровольці

Цієї божої чоти.

 

 

 

 

Сайт http://lnam.edu.ua/uk/event/koncert-kapeli-banduristiv-u-lnam.html

 

Концерт капели бандуристів у ЛНАМ

 

У четвер, 23 березня, о 15:00  в актовій залі ЛНАМ відбудеться концерт капели бандуристів "Карпати".

Цей музичний колектив є єдиним у світі , в якому 70% бандуристів — інваліди з вадами зору. Заснована капела при клубі Львівського навчально-виробничого підприємства УТОС у червні 1953 року для реабілітації інвалідів з вадами зору.
Капела від початку існування пропагує українську культуру, зокрема кобзарське мистецтво, відтак продовжує традицію сліпих кобзарів і бандуристів. І не зраджує своїм традиціям. До слова, сьогодні в Україні є лише три професійних чоловічих капели бандуристів, але у такому складі як у Львові – це єдиний колектив навіть у світі.

Актова зала ЛНАМ

 

 

Київ – сайт  http://viktoriya.kiev.ua/ru/gitare-lesson/34

 

Условия международного гитарного конкурса «ГитАс 2017»

 

Ассоциация гитаристов Украины Дорогие друзья, в конце марта 2017 года в Киеве пройдет VII международный конкурс «ГитАс».  Конкурс-фестиваль академической музыки будет проведен с 29 марта по 1 апреля. По традиции, все три дня фестиваля плотно заняты – днем проходят конкурсные прослушивания участников, а вечером концерты с выступлениями членов жюри и известных украинских гитаристов.

 

Вход на конкурс:

•Вход на прослушивания бесплатный. Конкурсные прослушивания участников проходят в открытом режиме.

•Цена билета на вечерние концерты фестиваля будет оглашена дополнительно.

•Участие для конкурсантов зависит от возраста учащегося и составляет от 30 до 60 евро. 

Таким образом, мероприятие будет интересно и играющим гитаристам, и просто любителям классической гитарной музыки.

 

В жюри организаторы приглашают украинских и зарубежных известных гитаристов и композиторов. За время проведения конкурса в жюри были Константин Чеченя (Украина), Алина Бойко (Украина), Владимир Доценко (Украина), Борис Бельский (Украина), Ульяна Мачнева (Украина), Игорь Шошин (Беларусь), Олег Копенков (Беларусь), Урош Дойчинович (Сербия), Филипп Гида (Франция), Ференс Бернат (Венгрия), Пол Фаулс (Англия).

 

По возрасту участники традиционно делятся на категории:

•В первой категории играют участники до 10 лет

•во второй от 11 до 13 лет

•третья категория предусмотрена для студентов в возрасте от 14 до 17 лет

•и четвертая категория для самых сильных гитаристов, возраст которых составляет от 18 лет и больше

 

Более подробная информация об участии, требования к программе смотрите ниже.

Конкурс «ГітАс» 2017, умови участі (укр.)

Конкурс «ГитАс» 2017, условия участия (рус.)

Competition «GitAs» 2017 (eng.)

 

Конкурс проводится Ассоциацией гитаристов Национального всеукраинского музыкального союза и Департаментом культуры Киевской городской администрации.

 

 

Суми Юрій Ош (Геннадій Костенко)

 

                 ФУГА

 

Да бросьте вы стрелять друг в друга

и проливать младую кровь!

Звучит торжественная фуга

на перекрёстке двух миров.

Миры свои щекочут нервы,

кровавой заняты игрой –

кто на планете самый первый,

а кто пока ещё второй.

И пусть «Весёлый Роджер» реет

у вас на палубе ветров,

объединяйтесь поскорее

и так уж наломали дров.

Шагайте вместе шагом дружным

среди донбассовских бугров,

ещё нужны вам будут ружья

противу бесовских миров.

 

 

Львів – сайт https://gastroli.ua/events/nochi-v-banduristani

 

Ночі в бандуристані

Львів, Театральний Центр "Слово і голос"

31 Березня 2017, п'ятниця 19:00

 

Юліян Китастий. Ночі в Бандуристані

Презентація диску


Юліян Китастий є модерним втіленням стародавньої традиції гри на бандурі, найбільш популярному українському народньому інструменті. Так як бандуристи минулих днів, що несли свої пісні з міста в місто, він захоплював слухачів та давав натхнення учням гри на бандурі від Петру в Австралії до Парижу та, від Роблин в Манітобі до Буенос Айрес.

 

 

Київ – сайт https://www.ukrinform.ua/rubric-presshall/2193384-za-vilnu-pisnu-nezaleznih-mitciv.html

 

16 березня о 13.00 відбулась прес-конференція на тему: "Захистимо Василя Лютого та інших українських митців-патріотів від свавілля перевертнів-колабораціоністів у правоохоронних органах!". 

Організатори: Громадська спілка "Творче патріотичне об’єднання "Музичний Батальйон» (“МузБат” ) та Громадська організація "Вільні люди".

Учасники:  Василь Живосил Лютий - автор-виконавець, патріот та провідник; Ігор Чудовський - свідок подій на Луганщині, адвокат;  Андрій Осипов - доброволець, ветеран АТО,  адвокат; Сергій Кузан - заступник голови ГО "Вільні люди"; Микола Гриценко - голова фонду газети "День"; Сашко Ярмола - лідер гурту "Гайдамаки";  Сергій Василюк - лідер гурту "Тінь Сонця.

Підсумкові матеріали:

Відео з прес-конференції:

 

 

Київ – Мистецька Агенція ОsтаNNя Барикада <ostannya@gmail.com>

 

Журналісти показали занедбані будинки-пам’ятки у центрі Києва

 

ФОТО: https://gdb.rferl.org/62FD0561-6E8B-4179-8F98-ABF5C3E406D4.jpg 

«Схеми» опублікували проект про власників зруйнованих історичних будинків Києва


Журналісти програми «Схеми», спільного проекту Радіо Свобода та телеканалу «UA:Перший», опублікували дослідження щодо власників 24 будинків у Києві, які мають історичну, культурну чи архітектурну цінність, але при цьому закинуті та перебувають в аварійному стані. Результати дослідження опубліковані на мікросайті «Спадок у руїнах» на базі Радіо Свобода.  http://www.radiosvoboda.org/vanishingheritage. 


«Кому, коли і за яких обставин перейшли у власність історичні будинки Києва? Що з ними планують робити дали сучасні власники? Чому дозволяють їм просто руйнуватись? Це ті запитання, на які ми шукали відповіді, проводячи це розслідування», – зазначила співавтор та редактор проекту Наталка Седлецька. 


Робота над проектом – зйомки, збір історичних даних та безпосередньо пошуки відповідальних – тривала декілька місяців.


«Всі матеріали – це 24 детективні історії, структуровані на сайті окремими розділами. Відвідувачі можуть дізнатися про невідому історію будинків Києва – від істориків і києвознавців та про те, як будинки-пам’ятки виглядають зараз – пройти «віртуальну екскурсію», переглянути відеоматеріали по кожному з об’єктів», – розповіла співавтор проекту Валерія Єгошина.

Встановивши власників історичних будинків, автори спробували отримати їхні коментарі щодо планів на приватні пам’ятки.

«Ми зіткнулися з тим, що навіть влада, маючи свої важелі впливу та численні ресурси, інколи сама не може встановити, кому належить той чи інший будинок. . Були навіть ситуації, коли столичні чиновники не знали чий будинок, а він виявлявся якраз в руках міста. Все це через те, що довго не існувало електронного реєстру нерухомості. Щоб встановити всіх власників ми обходили БТІ, архіви, сусідів та районні адміністрації - і навіть просто караулили під будинком, в очікуванні що хтось таки з’явиться», – уточнила Валерія Єгошина.


Також автори зібрали коментарі влади, яка має вирішувати подальшу долю будинків, що перебувають у руках недобросовісних власників, та з’ясували, які інструменти мають чиновники, аби вплинути на збереження культурної спадщини.

Раніше програма «Схеми» зняла фільм-розслідування про те, як  приватні власники руйнують історичні будинки в серці Києва. Фільм під назвою  «Київ: спадок у руїнах» вийшов в ефір на телеканалі UA:Перший в середині січня.

 http://www.radiosvoboda.org/a/28229727.html  
Відео: https://www.youtube.com/watch?v=x_gFES5AyDM

Журналісти показали занедбані будинки-пам’ятки у центрі Києва, адже значна кількість історичних та архітектурних пам'яток давно перейшла у приватні руки. Деякі оприлюднені дані журналістів вже взяли в роботу правоохоронці та чиновники. 

«Мікросайт «Спадок у руїнах» може не тільки бути корисним для тих, хто цікавиться та переймається долею історичного Києва, а й стати реальним інструментом в роботі пам’яткоохоронців», – говорить співавтор проекту, журналіст Валерія Єгошина.

--

Мистецьке об’єднання "ОsтаNNя Барикада"

м.Київ, пр-кт Повітрофлотський 36, оф.67

тел./факс: 8 (044) 244-05-55

 

 

Сайт https://pogliad.ua/news/culture/vechir-avtorskoyi-pisni-ta-spivanoyi-poeziyi-provedut-u-chernivcyah-327808

 

Вечір авторської пісні та співаної поезії проведуть у Чернівцях

 

Захід буде присвячений Дню українського добровольця

 

14 березня 2017 року у приміщенні малого залу Центрального Палацу культури Чернівців відбудеться вечір авторської пісні та співаної поезії, присвячений Дню українського добровольця, що цьогоріч вперше відзначається в Україні.

На захід запрошуються ветерани та учасники АТО, члени їх сімей, волонтери і всі, хто підтримує українське військо, чернівчани та гості міста.

У програмі виступи Лариси Бережан, Володимира Кавєріна, Марини Тимофійчук, Богдана Ільницького, Любомира Равлюка та Олександра Мадея.

Початок о 17.00. Вхід вільний. Про це повідомляють у Відділі інформації та зв'язків з громадськістю Чернівецької міської ради.

 

 

Кропивницький – сайт http://fakel.kr.ua/index.php/kultura/26400-klub-avtorskoi-pisni-ta-poezii-baihorod-predstavliaie-hostei-z-mista-dnipro

 

Клуб авторської пісні та поезії "Байгород" представляє гостей з міста Дніпро

 

До нас завітають члени дніпровського Бард-Арт клубу дипломанти і лауреати фестивалів авторської пісні "Зимний Эсхар", "Зимняя Ялта", "Співучі вітрила", "Автограф", "Байда" та інших Олег Попенко і Наталя Семикіна з новою програмою "Весняне перехрестя".

Концерти відбудуться 11 березня о 15 годині у музичній вітальні Обласного художнього музею (вул. Велика Перспективна, 60) та 12 березня о 16 годині у Д.К. "Авіатор" (вул. Добровольського, 12а).

Олег Попенко є організатором щорічного фестивалю авторської пісні "Співучі вітрила" в м. Дніпро, він виступатиме в нашому місті не вперше, а приїздить із спогадами про теплий прийом кропивничан.

Телефони для довідок: 099 963 86 81 (0522) 24 98 37

 

 

Чернівці – сайт пам’яті Володимира Івасюка http://www.ivasyuk.org.ua/news.php?lang=uk

 

Відкриття меморіальної дошки Володимиру Івасюку у Києві

 

Нарешті сталася подія, про яку так давно мріяли шанувальники творчості Володимира Івасюка: його пошановано в столиці України меморіальною дошкою!

3 березня 2017 року пам’ятну дошку українському генію, яку встановлено на Будинку звукозапису, відкрито за участю офіційних осіб, родини, друзів і багатьох шанувальників творчості видатного митця.

Звичайно, що в Києві є чимало місць, які відвідував композитор, де він спілкувався зі своїми друзями та співавторами. Так він часто бував гостем свого друга Юрія Рибчинського, диригента Ростислава Бабича, знаменитого актора Івана Миколайчука. Проте саме в Будинку звукозапису він бував найчастіше, записуючи тут фонограми своїх творів, зокрема, в 1974–1976 роках.

В урочистому відкритті дошки взяли участь сестри Володимира Івасюка Галина й Оксана, заступник голови Київської міськдержадміністрації Ганна Старостенко, поет Юрій Рибчинський, композитор і співак Євген Коваленко, екс-президент України Віктор Ющенко.

Кошти на встановлення пам’ятної дошки — 40 тисяч грн. — виділила КМДА.

Автор дошки — спадковий скульптор Василь Маркуш.

 

 

 

Щорічна акція Клубу творчої молоді «Автограф»

 

Вручення стипендій ім. В.Івасюка та звітний концерт до дня народження композитора

 

У листі до М. Г. Івасюка від 12 лютого 1980 року Ростислав Андрійович Братунь, відомий український письменник, співавтор композитора Володимира Івасюка з болем писав: «Є люди, яких лише сама присутність випромінює поезію. Таким був і Володимир Івасюк. У нього була особлива небуденна властивість передавати свій пісенний настрій, своє натхнення іншим. Володя, здавалось, оголеним нервом відчував слово, його музику. І я щасливий, що писав пісні разом з ним. Було щось святкового в тому, коли ти сідав поруч з ним біля піаніно і відчував, як твоя поезія народжується вдруге в музиці».

 

І справді, ці промені пісенності ми відчуваємо завжди, коли слухаємо пісні композитора, який буде вічно молодим.

 

Вже 25 років поспіль, до дня народження автора «Червоної рути», яке відзначається 4 березня, у Будинку культури творчої молоді «Автограф» кращим учням шкіл естетичного виховання міста Чернівців вручається заохочувальна стипендія імені Володимира Івасюка. У 1992 році першим стипендіантам нагороду вручав батько композитора, відомий український письменник Михайло Григорович. Згодом, до цієї доброї справи долучився і Меморіальний музей Володимира Івасюка.

 

Цього року найкращими стали: Надія Гапюк (художня школа ім. М. Івасюка), Аліна Кіріченко (МШ №1), Павло Янушевський (МШ №3), Герасим Бойчук (МШ №2), Катерина Яковенко (МШ №4), Ольга Яремчук (БКТМ «Автограф»). Нагороджував переможців голова стипендіальної комісії, заслужений артист України, директор вищезгаданого закладу Володимир Лобурак. Книжкові вишукані подарунки талановита молодь отримала від голови Асоціації ділових жінок Буковини, директора «Видавничого дому “Букрек”» Дарини Туз-Максимець.

 

На цьому чудовому святі до слова була запрошена головний зберігач фондів Чернівецького обласного меморіального музею Володимира Івасюка Наталія Мороз, яка не тільки познайомила присутніх із творчим та життєвим шляхом композитора, зазначила, як вшанували пам’ять мистця по всій Україні, а й на згадку вручила стипендіатам зворушливу книгу-сповідь батька М. Г. Івасюка «Монолог перед обличчям сина».

 

Звітний концерт учасників «Буковинське намисто» ще раз дав змогу пересвідчитись у тому, яка талановита молодь на Буковині!

 

Звучали класичні твори у супроводі бандури та фортепіано, українські народні та естрадні пісні, румунські зворушливі мелодії. Маленькі модниці — моделі модельної агенції «Мел Аст» — демонстрували ексклюзивні сукні. Ритми сучасного танцю захоплювали усіх без винятку глядачів.

 

Пісенний настрій дарувала і пісня Володимира Івасюка «Тільки раз цвіте любов».

 

Хочеться побажати усім вихованцям та керівникам КТМ «Автограф» таких же емоційних подальших концертів, нових ідей та вдячних поціновувачів таланту. Мистецтво заворожує, дарує натхнення, якщо воно справжнє!

 

 

Сайт http://www.sknews.net/tramontana-zaproshuje-na-avtorsku-pisnyu-i-poeziyu/

 

“Трамонтана” запрошує на авторську пісню і поезію

 

Чергова зустріч у Чернігівському клубі авторської пісні і поезії “Трамонтана” відбудеться найближчої неділі, 19 березня 2017 року, в мистецькій вітальні обласної бібліотеки ім. В. Короленка (проспект Миру, 43).

У нас виступатимуть відомий і дуже цікавий чернігівський поет Дмитро Мамчур та молодий виконавець авторських пісень Павло Шульга. Крім того, ми знову побачимося з нашим другом, поетом і бардом Олександром Морозом, який благополучно повернувся із зони проведення АТО. Приходьте, будь ласка, не залишайте наших гостей і друзів без слухачів.

Початок зустрічі – о 15.00.

Наталія Потапчук 

 

 

Тернопільщина – сайт http://bsr1653.gov.ua/news/15-42-52-13-03-2017/

 

Пророчий голос Кобзаря

 

10 березня 2017 року у Байковецькому будинку культури відбувся концерт «Пророчий голос Кобзаря» присвячений 203 – ій річниці від Дня Народження Тараса Григоровича Шевченка.

Відкрили концерт прологом та запаленням свічки пам’яті Шевченку. Діти читали вірші, співали Тарасових пісень, звучав уривок із твору «Мені 13 – й минало» , «Тарасові шляхи», до концерту долучилась і бібліознавець, завідувач бібліотеки – філії с. Байківці комунального закладу «Байковецька центральна сільська бібліотека» Паук Віра Михайлівна, яка провела біографічний екскурс з життя поета, глядачі побачили й театралізоване дійство – інсценізація «Пророчий голос Кобзаря».

Справжнім відкриттям та родзинкою концерту стала бандуристка Марія Корчак – лауреат Всеукраїнських конкурсів, студентка 2 – го курсу Тернопільського обласного державного музичного училища ім.C.А. Крушельницької, яка зачепила кожного сидячого у залі своїм неповторним, оксамитовим співом під звучання бандури.

Наприкінці зустрічі усі учасники разом заспівали «Заповіт».

 

 

Житомир – сайт http://zhitomir.today/news/culture/literaturna_detsentralizatsiya_v_zhitomiri_pershiy_knizhkoviy_forum_diieslovo_fotoreportazh-id18904.html

 

Літературна децентралізація в Житомирі: перший книжковий форум “ДієСлово”

(ФОТОРЕПОРТАЖ)

14 Березня 2017

Автор: Олег Климчук 

 

“ДієСлово” – таку назву має перший житомирський книжковий форум, який реалізував за сприяння Житомирської міської ради Сергій Твардовський. Його відкриття розпочалося творчою зустріччю з лауреатом національної премії ім. Тараса Шевченка В'ячеславом Медведем.

 

Упродовж трьох днів житомиряни мали змогу зустрітися з іншими українськими та зарубіжними письменниками. Експозиції були розділені на декілька локацій, кожна з яких – це окремі українські видавництва та автори. Кожен бажаючий міг придбати книгу за ціною видавництва. Родзинкою житомирського книжкового форуму став перший в Україні музей шаржів сучасної української літератури. До програми також увійшли перегляд кінофільмів про книги, виступи бардів та літературні вікторини.

“Як на мене, то дуже важливо було провести в нашому місті подібний захід. Перший житомирський книжковий форум – подія, яка принесла багато радості й задоволення таким поціновувачам гарних книжок, як я. Упевнена, що після форуму нас стало більше, адже з 20 видавництв кожен зміг знайти щось для себе. Я була приємно вражена кількістю людей, що відвідали захід. З усього видно, що Житомир готовий розвиватися в цьому напрямку далі й що наше місто відкрите для письменників”, – ділиться враженнями учасниця книжкового форуму Тетяна Пампура.

У конкурсній програмі форуму були представлені різноманітні жанри сучасної літератури: дитяча література, молода українська фантастика, історичний роман, еротична поезія.

10 березня житомиряни мали нагоду першими побачити експонати Київського музею шаржів (21 карикатура на видатних письменників України), які у столиці будуть представлені не раніше квітня.

“Дуже приємно, що Житомир долучився до низки реґіональних книжкових фестивалів і став в один ряд з Одесою, у якій відбувається "Зелена хвиля", і Харковом, у якому проводять Kharkiv BookFest. Ці реґіональні фестивалі насправді не менш важливі, аніж київський “Книжковий Арсенал” чи Львівський форум видавців. Звісно, фестиваль, що відбувається вперше, не може бути ідеальним, проте це означає, що є куди рости. Житомир відомий своєю прозовою школою, і якщо не школою поезії, то принаймні багатьма поетами. Будемо сподіватися, що Житомирський книжковий форум стане гарною традицією і гармонійно доповнить цей ряд”, – прокоментував подію поет, заступник Голови Київської організації НСПУ Вано Крюґер.

Свою продукцію на форумі представили 14 українських книжкових видавництв з Києва, Львова та Житомира, зокрема “Видавництво Старого Лева” та “Апріорі” (Львів), “Карпатська вежа” (Мукачеве), “Видавництво Івана Малковича “А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА”, “Веселка”, “Теза”, “Час майстрів” (Київ), а також житомирські – “Волинь” і видавництво Олексія Євенка. До програми також увійшли перегляд кінофільмів про книги, виступи бардів та літературні вікторини.

“Задоволена, що мала можливість бути в Житомирі й брати участь у форумі. Знаю творчий Житомир ще з часів мого міжнародного фестивалю Terra poetica, який презентував гостей-поетів із 12 країн, і ОДА люб'язно сприяла проведенню дійства. Тепер мала приємність знову тут бути зі своїм творчим вечором і привезти свій прозовий проект “Вечеря на 12 персон”. Як на мене, усе вдалося. Цікаво. Містко. Єдине побажання на наступні форуми – більше розголосу, видавництв, закордонних гостей. Готова допомагати і співпрацювати”, – підсумувала модератор форуму Леся Мудрак.

Ще донедавна найважливіші літературні події у країні, приміром Форум видавців чи “Книжковий Арсенал”, відбувалися у великих містах. Поза тим книжкові ініціативи почали просочуватися у провінцію, і доволі успішно. Усього за 130 кілометрів від Києва літературне життя також починає оживати. Перший Житомирський книжковий форум пройшов “на ура”. Організатори взялися за створення простору для прямого контакту видавництв та письменників з масовим читачем.

 

 

Рівненщина – сайт http://03656.com.ua/yakim-bude-taras-bulba-u-2017-rotsi/

 

Яким буде «Тарас Бульба» у 2017 році

 

Яким запланували організатори фестиваль «Тарас Бульба» цього року

 

Наприкінці 2016 у ЗМІ, соцмережах анонсували інформацію про повернення у Дубно фестивалю «Тарас Бульба». Уже й почали продавати квитки. Так, після трирічної паузи фестиваль впертого духу повертається на територію Дубенщини. Практично цілодобово протягом 3 днів, 14-16 липня, він проходитиме на стадіоні «Спартак». Яким його запланували організатори цього року, що придумали нового – дізнався Інформаційний портал м. Дубно під час конференції для місцевих видань.
Аби розповісти про плани та поділитись задумами, у Дубно завітали директор ТОВ «Рок-фест» Микола Арсенюк та художній керівник фестивалю Віталій Міщук.

 

Три сцени

Головною ідеєю фестивалю, як і раніше, залишається підтримка молодих україномовних гуртів. Щоправда, цього року вони зможуть проявити свої здібності на трьох сценах. Головна діятиме на самому стадіоні «Спартак» з 15 год. і до півночі та направлена буде в сторону об’їзної дороги. Таким чином, організатори планують зменшити шум, щоб не заважати дубенчанам. Паралельно, практично однаково, працюватиме альтернативна сцена. На ній виступатимуть гості у легкому форматі звучання. Майже цілодобово діятиме джем-акустична сцена, де виступатимуть акустичні виконавці та проводитимуться джем-сейшени між конкурсантами та відвідувачами. Ближче до півночі тут відбуватиметься дискотека та горітиме ватра. У суботу, 15 липня, джем-сцена слугуватиме літературною сценою, сценою для живого спілкування. Тут вестимуть літературні диспути, говоритимуть й про Тарасу Бульбу Миколи Гоголя. З цією метою запросили Василя Шкляра, який переклав повість-першодрук. Альтернативна та джем-сцена працюватимуть за межами стадіону.


Новинки
Буде цьогоріч кілька новинок, зокрема кінопрограма, літературна програма, заходи для підтримки бійців АТО, ранкова гімнастика, дитяча зона. Також на фестиваль приїдуть відомий кобзар Тарас Компаніченко, що зіграв у фільмі «Поводир» бандуриста, та рівненський лірник Андрій Ляшук.


Гості та конкурсанти

Гостей фестивалю організатори анонсують на ресурсах в Мережі. І зазначають, що окрім конкурсантів, уже запрошено відомі гурти – NOKTURNAL MORTUM, ДРИМБАДАДЗИҐА, учасник шоу Х-фактор і відбору на Євробачення гурт DETACH, IGNEA, БОРЩ, молдовани INFECTED RAIN, SASHA BOOLE та ін. Більше 80 гуртів з різних міст України виявили бажання взяти участь в конкурсній програмі. Відбір триватиме до 31 березня. Щоправда, змінюється склад журі.
Сильно п’яних не впускатимуть

Як зазначають організатори, під час фестивалю працюватиме приватна охорона. Вона забезпечуватиме правопорядок та навіть не пускатиме чи виводитиме за межі фесту осіб у стані сильного алкогольного сп’яніння. Цілодобова охорона пильнуватиме і наметове містечко, і автостоянку. Єдиним алкогольним напоєм, що продаватимуть на фестивалі, буде пиво.

Офіційна підтримка

У Дубенській міській раді фестиваль підтримують. Про це під час прес-конференції заявив заступник міського голови Василь Скринчук.

«Ми підтримуємо ідею, щоб «Тарас Бульба» відбувся, адже фестиваль позиціонують як мистецький захід. Тим більше, що організатори запропонували іншу концепцію, додали спілкування, літературні зустрічі, що гарним чином впливатиме на молодь», – зауважив Василь Скринчук.

З бюджету на підтримку фесту спрямують 20 тисяч гривень, але обіцяють допомагати з організаційною роботою. До торгівлі на заході планують залучати місцевих підприємців.

Таким чином, фестиваль «Тарас Бульба» у Дубно цього року повернеться дещо іншим із багатьма новинками та цікавими заходами. І на сьогодні за 200 гривень можна придбати триденний квиток, без обмежень відвідувати усі фестивальні заходи, але з часом ціна підвищиться.

До слова, після проведення прес-конференції ми на сайті Інформаційного порталу м. Дубно опублікували опитування щодо думки дубенчан з приводу фестивалю. Оскільки, на минулій сесії міської ради депутат Олександр Пастух озвучив запит від дубенчанки, яка була проти проведення «Тараса Бульби». І, хоча дубенчани не активно беруть участь у голосуванні, більше половини тих, хто проголосував, ставляться позитивно до повернення фестивалю у Дубно.

 

 

Київ – сайт https://hromadskeradio.org/programs/kyiv-donbas/venya-drkyn-pesny-y-sudba-kultovogo-luganskogo-rok-barda

 

Веня Д’ркин: песни и судьба культового луганского рок-барда

15 березня 2017

 

О творчестве и судьбе знаковой и даже культовой для Луганска личности – певце, музыканте и рок-барде Вене Д’ркине (Александр Литвинов) расскажет журналист Денис Киркач, почитатель творчества Вени

 

Елена Терещенко: Кто такой — Александр Литвинов?

Денис Киркач: Александр Литвинов — учительский ребенок, родился в городе Свердловске Луганской области. В данный момент — это оккупированная территория, ближе к российской границе, шахтерский город.

Учился он в Луганске и в Донецке, и жил по принципу, как хиппи, — гитара, автостоп.

Михаил Кукин: Учился в трех местах, но нигде до конца и недоучился. Последние три года своей жизни он прожил в Москве, где его увидели рок-музыканты тогдашнего всесоюзного масштаба.

Денис Киркач: Не совсем рок-барды. Как рассказывала мне его мама, в Москве он познакомился с бывшим мужем российской певицы Валерии Александром Шульгиным. И настолько тесно они подружились, что в репертуаре Валерии должны были вот-вот появиться песни из репертуара Вени Д’ркина. Этому помешала болезнь, и скорый его уход из жизни.

Михаил Кукин: Когда он умер, вам было где-то 18 лет. Как вы стали фанатом этого музыканта?

Денис Киркач: Мы с ним из соседних городов. Я только поступил в университет, и мне в общежитии попадает его кассета. Я включил и просто был пригвожден к стулу. А мне продвинутые неформалы из славного города Алчевска рассказывают, что это наш Д’ркин, и мы начинаем его слушать. Потом уже разбираются аккорды песен на гитаре в коридорах общежития.

С нами сейчас на скайп-связи музыкант из Горловки Дмитрий Дубров, известный участник группы «Плотник 82», также его знают по группе «Лихолесье».

Елена Терещенко: Я знаю, что вы любите творчество Д’ркина и неоднократно делали каверы на его вещи, правда?

Дмитрий Дубров: С творчеством Вени Д’ркина я познакомился где-то в 1989-1999 годах, когда мне посчастливилось попасть на его одно из последних выступлений. В нашем окружении часто слушали его песни, а я мог сыграть легко его песен 30.

Тогда было ощущение, что это все канет в лету, и никому не будет известно. Но, когда в середине 2000-х годов по всему СНГ стали проходить Д’р-фесты в память Вени Д’ркина, для меня это было большим откровением. На этих фестивалях музыканты исполняли половину своих песен, а половину — песен Вени.

Сейчас я замечаю, что много молодых людей в его творчество врываются, и оно имеет продолжение. Здесь, конечно, большая заслуга друзей и семьи Вени, которые приложили большое усилие, чтобы записи Вени продолжали издаваться.

 

Текстовую версию подготовила Алла Торчанська

 

 

Рубрика – «ЗМІ про митців»

 

«Вільна й міцна, від Сяну по Кавказ»

http://www.umoloda.kiev.ua/number/3131/164/109410/

“Україна молода”, 07.03.2017

Валентина САМЧЕНКО

 

Уже два тижні курсанти Київського ліцею імені Богуна розучують нову стройову пісню «Зродились ми великої години». Двічі за цей час шеренгу майбутніх офіцерів у прямому і переносному значеннях вели відомі українські співаки Іван Леньо та Олег Скрипка — маршируючи, вони відчеканювали: «...бо плач не дав свободи ще нікому,// А хто борець — той здобуває світ». Загалом до створення української пісні для українського війська від початку долучилися ще кілька відомих виконавців, яких шанувальники творчості називають цвітом нації та золотовалютним запасом України.

Ще 8 лютого шаленої популярності у соціальній мережі набуло фото, яке назвали «Неймовірна сімка»: на ньому лідери музичних гуртів — вокалісти Сашко Положинський («Тартак»), Фома (Сергій Фоменко, «Мандри»), Іван Леньо (Kozak System), Тарас Компаніченко («Хорея Козацька»), Фагот (Олег Михайлюта, «Танок на майдані Конго»), Олег Скрипка («Воплі Відоплясова») і Тарас Чубай («Плач Єремії»). Тоді у Гостомелі, що поблизу Києва, виконавці зібралися не заради забави, а щоб поспівати «Зродились ми великої години». Закінчується марш словами: «Для нас закон найвищий — то наказ:// «Соборна Українська держава —// Вільна й міцна, від Сяну по Кавказ».

— До мене звернувся Олег Скрипка, він мотор проекту, з ідеєю створити для українського війська українську стройову пісню, — каже «Україні молодій» Іван Леньо. — Бо марширують хлопці, як правило, або під пісні з незрозумілим змістом, чи радянські. Ще до Революції гідності Тарас Чубай зробив аранжування Маршу українських націоналістів — пісні, створеної на слова Олеся Бабія та покладеної на музику невідомим композитором, яка у 1932 році була затверджена Проводом українських націоналістів, керівним органом ОУН, як гімн організації. Ми вирішили адаптувати цей текст.

Кожен із названих вокалістів спочатку записував свою партію. Також передали свої треки Юрко Журавель — лідер та вокаліст гурту «От Вінта!» та письменник Сергій Жадан, який співає у проекті «Жадан і Собаки». Остаточну версію осучасненого маршу «Зродились ми великої години» записуватимуть або у студії Олега Скрипки, або це робитиме звукорежисер Ігор Громадський, який працював із піснями Kozak System. Планують залучити чоловічий хор Внутрішніх військ України. Най­імовірніше, зніматимуть і кліп. «Щоб показати гуртову чоловічу енергію», — уточнює Іван Леньо.

Олег Скрипка каже, що появу нового стройового маршу можна вважати неофіційним замовленням Генштабу Збройних сил. Бо підтримує справу оновлення пісень для армії його начальник — генерал Віктор Муженко.

До речі, автор маршу «Зродились ми великої години» Олесь Бабій (17.03.1897 — 2.03.1975) народився у селі Середня Калуського району Івано-Франківської області. Вищу освіту здобув у Празі в 1924-1929 роках,  ставши доктором літературознавства в Українському педагогічному інституті імені Михайла Драгоманова. Ще у 1922-му разом з іншими організував групу поетів-символістів «Митуса». Був учасником визвольних змагань, хорунжим УГА та співучасником пресової кватири Київської формації Січових стрільців. 1932 року разом із групою чільних діячів ОУН: Осипом Бойдуником, Юліяном Вассияном, Євгеном Зиб­лі­кевичем, Степаном Лен­кав­ським, Зеноном Пеленським — перебував на лаві підсудних під час процесу у Львові.

Олесь Бабій є автором дев’яти поетичних збірок (зокрема «Ненависть і любов» (1921), «За щастя оманою» (1930), «Пожнив’я» (1939), «Світ і людина» (1947)), повістей, драматичних творів, а також досліджень про Юрія Федьковича та інших.

Емігрантське життя Олеся Бабія розпочалося 1944 року в Німеччині в таборах для переміщених осіб у Карльсфельді та Мюнхені, де він прожив чотири роки, після чого переїхав до США.